Äta kanten. Eller inte? Rött eller vitt? Druvor? Salta kex? Marmelad?
I min ostätarvärld finns bara en regel: ät osten på just det sätt du tycker smakar bäst. Och, ok, ät de ostar du tycker är allra godast.

Så, målet med mina provningar är inte att ge en guidad tur och berätta hur det ska vara. Nä, istället pekar jag gärna ut riktningen, tipsar om vad som kan vara kul att testa, plockar fram ostar som kanske kan bli en ny favorit. Och berättar. Om ystning, terminologi, historik. Så’nt som är bra att veta när du ska ge dig vidare ut på upptäcktsfärd.

Är du nyfiken är jag peppad. Jag plockar mer än gärna ihop en provning exakt efter dina önskemål (Forget Paris längst ner). Eller så väljer du ett av de beprövade ”paketen” nedan.

Välkommen att boka!

The big five
Det här är min variant av en bra ”standardprovning”. Vi kör ett svep över de ostvarianter som är en bra start på en lång upptäcktsfärd. Sannolikt lutar vi rätt tungt åt Frankrike. Men exakt vilka ostar det blir beror givetvis på vilka som är bäst just när det är dags för din provning.
BOKA –>

Heja Sverige
Eftersom jag själv ystar klappar mitt hjärta varmt för de svenska hantverksostarna. Vi har fantastiskt skickliga mejerister här i landet, som står sig bra i internationell konkurrens. Tror du mig inte? Boka den här provningen där vi betar av fem svenska kronjuveler från små ysterier runtom i landet.
BOKA –>

Sverige mot världen
Den här provningen kom till som en utveckling av ovanstående. Här ställer vi upp ett svenskt lag mot ett internationellt all-star team (tre till fem ostar i varje). Och så testar vi: vitmögel mot vitmögel, kittost mot kittost och så vidare. En mastig men oerhört intressant provning där vi verkligen kan vältra oss i likheter och skillnader.
BOKA –>

Nothing else matters
Här zoomar vi in på ostar med en gemensam nämnare. Kanske på en typ av ost, som vitmögel. Eller på ost gjord på till exempel getmjölk. Eller så går vi hela vägen och provar olika tillverkningssätt och/eller lagringstider för samma ost.
BOKA –>

Forget Paris
You asked for it – you got it, som de säger i 90-talsfilmen Forget Paris. Svensexa, möhippa, after-work eller bara en provning som inte ryms i ”paketen” ovan. Vi bestämmer tema, stil, tid, plats. Sedan dyker jag, eller ni, upp och så kör vi. Kan bli hur kul som helst.
BOKA –>