VELVET VIKING – MJUK VITMÖGELOST

Alla, nästan, har väl någon form av relation till Brie. Osten alltså. Och Brie kommer onekligen i en oändlig mängd varianter. Velvet Viking är det närmaste vi kommer.

Det här är en vitmögelost som tar för sig. Vi släpper fram det champinjonigt vitmögliga i så full frihet vi kan. Och redan som ung har osten en tydlig mjölkighet och karaktär i smaken. Vartefter veckorna går blir den mjukare i texturen, men kompenserar med att bli desto tuffare i smaken.

Den här osten trivs bra i sällskap med ett friskt vitt vin med lite restsötma (vårt eget goto-vin är Bestheims Pinot Gris, funkar till hela ostbrickan), en torr äppelcider eller neutral suröl.

INNEHÅLL

Obehandlad KOMJÖLK
Salt
Löpe
Syrningskultur
Mögelkultur

EXTRAMATERIAL

Vitmögel som växer är oerhört klappvänligt, vända vitmögelost kan vara lite som att stå mitt i en himmel med en massa små vita, ulliga moln. Som man vänder på. Så, velvetdelen av namnet kommer av det lena och mysiga vitmöglet. Viking representerar det som är under skalet, så att säga. Karaktär och smak som står stadigt på egna ben (vikingar gjorde väl förhoppningsvis det åtminstone emellanåt). Och så allittererar det snyggt med velvet.

Hur som helst, vikingen behöver ett par timmar i rumstemperatur för att komma igång. Ta fram ur kylen, låt ligga luftigt men inte helt oskyddat (då finns risk att osten torkar).