MICK & KIM – MJUK KITTOST

Precis som alla ostar genomgår Mick & Kim flera stadier under sin mognad. När den kommer ung ur lagret har den fortfarande bra stadga i texturen, och smaken är mer frisk och syrlig än stark, stallig och påträngande. Det kommer, däremot, vartefter veckorna går.

Vårt ideal för en kittost är något som inte ber om ursäkt för sig, även om den inte är den elegantaste på assietten. Smetig yta, oundviklig doft och präktigt med stall i smaken – då är det som det ska vara. Och så är Mick & Kim när den fått mogna ut ordentligt.

Ät ihop med ett tunt knäcke, vitt friskt vin med lite restsötma (Bestheims Pinot Gris, till exempel), ett lätt rött vin eller en okonstlad witbier.

EXTRAMATERIAL

Kittost är egentligen inte en enskild osttyp. Det där med kitt kommer av att man under mognaden tvättar osten med en bakteriekultur löst i saltlake. Och bakterien kallas kittbakterie, eller ibland rödkittsbakterie. Det här tvättandet ägnar man sig åt på både mjuka, halvhårda och hårda ostar.

Men, kanske är det framförallt mjuka ostar man förknippar med ”kittost”, det är oftast där tvättningen sätter sin tydligaste prägel också. Det innebär ofta en orangeaktig, mer eller mindre kladdig/smetig yta, kraftigt stallig doft och funkig smak.

Vill du få fram det bästa ur din Mick & Kim, ung eller vällagrad, plockar du fram den ett par timmar innan det är dags att njuta.

INNEHÅLL

Obehandlad KOMJÖLK
Salt
Löpe
Kittkultur
Syrningskultur
Mögelkultur