Velvet Viking

VELVET VIKING – MJUK VITMÖGELOST

Det här är en vitmögelost som tar för sig. Vi släpper fram det champinjonigt vitmögliga i så full frihet vi kan. Och redan som ung har osten en tydlig mjölkighet och karaktär i smaken. Vartefter veckorna går blir den mjukare i texturen, men kompenserar med att bli desto tuffare i smaken.

Velvet Viking trivs bra i sällskap med ett friskt vitt vin med lite restsötma (vårt eget goto-vin är Bestheims Pinot Gris, funkar till hela ostbrickan), en torr äppelcider eller neutral suröl.

EXTRAMATERIAL

Vitmögel som växer är fluffigt, lent och härligt. Vända vitmögelost kan vara lite som att stå mitt i en himmel med en massa små vita, ulliga moln. Som man vänder på. Så, velvetdelen av namnet kommer av det lena och mysiga vitmöglet. Viking representerar det som är under skalet, så att säga. Karaktär och smak som står stadigt på egna ben (vikingar gjorde väl förhoppningsvis de,t åtminstone emellanåt). Och så allittererar det snyggt med velvet.

Vikingen behöver ett par timmar i rumstemperatur för att komma igång. Ta fram ur kylen, låt ligga luftigt men inte helt oskyddat (då finns risk att osten torkar).

INNEHÅLL

Obehandlad KOMJÖLK
Salt
Löpe
Syrningskultur
Mögelkultur

Kolla också in dessa

Barfly Blue @ Beerbliotek

Barfly Blue @ Beerbliotek

En lite fastare ost med bra balans mellan sälta och blåmögel. Tvättad med To The Nines barley wine från Beerbliotek för extra djup.

Smoother Operator

Smoother Operator

Mjuk vitmögelost i triple crèmestil. Det innebär att ystmjölken är förstärkt med massor av vispgrädde. En inställsam liten ost som passar perfekt till champagne och annat bubbligt.

Mick & Kim

Mick & Kim

Kittost håller somliga av oss lite extra högt. Mick & Kim tar alltid för sig. Men karaktären skiftar från frisk och nästan syrlig till rinnig, smetig och redigt stökig.